INTREBARI FRECVENTE DESPRE WEB DESIGN


1. Ce este un site web?

Un site Web este o colectie de pagini Web, organizate ierarhic, care se refera la un subiect comun - de exemplu, pagini Web care prezinta produsele si serviciile unei companii. Structura ierarhica a unui site Web incepe de la pagina de baza - home page.


Din punct de vedere al clientului care acceseaza paginile Web, o pagina  Web poate contine text, imagini, animatii, clipuri audio sau video.


Din punct de vedere al proiectantului Web, paginile Web se construiesc pe baza unui limbaj de programare - HTML, care controleaza modul in care acestea sunt afisate. Pentru functii specializate, se utilizeazalimbaje adecvate, cum ar fi PHP, sau Javascript.


Paginile Web sunt accesate prin intermediul unor aplicatii numite navigatoare Web, sau browsere  Web (de exemplu - Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome).


Site-urile Web sunt stocate pe calculatoare specializate, denumite servere Web, conectate la Internet.


NOTA: Internetul NU este acelasi lucru cu Web-ul (cunoscut si sub denumirea de WWW, sau World Wide Web). WWW este un serviciu Internet. Iar Internet-ul este o retea globala de calculatoare, care ofera anumite servicii, WWW fiind doar unul dintre ele.


Exemple de site-uri de prezentare: www.isa.ro, www.brumexlin.ro, www.nexustech.ro, www.eonstudio.ro.


2. De ce este util un site Web?

Site-urile Web sunt stocate pe servere specializate din cadrul Internetului (servere Web) si pot fi accesate de oricine are acces la Internet, indiferent de localizarea geografica a clientului sau a serverului Web pe care se afla site-ul Web. Deci informatiile prezentate pe site-ul Web pot fi citite de utilizatori din lumea intreaga. In plus, accesul se poate face la orice ora din zi si noapte. Astfel, companiile isi pot prezenta oferta de produse si servicii in intreaga lumea, fara a tine cont de granite, fuse orare sau limbi (site-urile Web pot fi proiectate astfel incat sa prezinte informatii in mai multe limbi).


De asemenea, un site Web poate deveni si un instrument util pentru activitatea de marketing online. Prin intemediul facilitatilor precum e-mail, newsletter, magazin online, RSS feed, site-urile Web pot atrage clienti si pot genera vanzari de produse si servicii.


3. Care sunt cerintele pentru a avea un site Web?

a) Cont de web hosting (sau gazduire)

b) Domeniu

c) Site Web

d) Posibilitatea de administrare


a) Cont de web hosting, sau gazduire: site-ul Web este stocat pe un server specializat denumit Web server, care permite accesul utilizatorilor la informatiile site-ului. Firmele de tip ISP (Internet Service Provider - adica furnizori de servicii Internet) ofera si servicii Web hosting.


Web hosting se refera la stocarea fisierelor site-ului Web pe un server Web din cadrul Internetului. Serverul poate fi localizat oriunde pe glob. In cazul unui cont de Web hosting este important a se cunoaste dinainte ce facilitati sunt necesare: daca site-ul Web are nevoie de PHP, baze de date MySQL, certificat de securitate SSL, etc. Toate acestea le ofera firma de Web hosting.


Exista si oferte de Web hosting gratuit, care sunt utile pentru site-urile de dimensiuni reduse, sau care nu necesita facilitati speciale. Insa in general, aceste oferte impun utilizarea unui anumit nume de domeniu, care reflecta denumirea firmei ofertante si nu denumirea celui care doreste publicarea site-ului Web.


b) Domeniu: numele domeniului identifica in mod unic site-ul Web, astfel incat sa poata fi accesat in cadrul serviciului WWW. Numele de domeniu ofera informatii asupra respectivului site: tara de provenienta, continutul sau denumirea firmei/persoanei fizice, serviciul Web si protocolul utilizat si are un format bine stabilit:

protocol_comunicatie://serviciu_internet.nume.cod.


Exemplu: http://www.isamultimedia.ro

Numele de mai sus se refera la site-ul Web (www - ne indica serviciul Web) al firmei ISA Multimedia (denumirea isamultimedia aleasa pentru numele de domeniu) din Romania (terminatia .ro). Protocolul utilizat este http.


Numele de domeniu este ales de detinatorul site-ului si poate fi orice, numai ca trebuie sa fie unic in intreaga lume. In general, numele de domeniu ar trebui sa ofere o indicatie asupra identitatii persoanei juridice sau fizice detinatoare a domeniului, sau asupra serviciilor sau produselor oferite.


De exemplu, firma  ISA Multimedia care ofera servicii multimedia ar putea opta pentru a achizitiona domeniul www.isamultimedia.ro, care reflecta denumirea firmei. Sau ar putea opta pentru denumiri de genul www.multimedia.ro, www.serviciimultimedia.ro, www.proiectemultimedia.ro, care reflecta activitatea pe care o desfasoara firma.


c) Site Web: trebuie construit site-ul Web. A se vedea intrebarea 1 pentru a afla ce este un site Web.


d) Administrarea site-ului web : dupa publicare, site-ul este accesibil in cadrul WWW. Insa informatiile site-ului se pot modifica in timp, de aceea este necesara o metoda prin care paginile acestuia sa poata fi actualizate usor de catre detinatorul site-ului, fara a apela din nou la un proiectant Web.


4. Ce posibilitati de afaceri imi ofera un site Web?

- Prezentare produse si servicii, prin intermediul unui site de prezentare (exemplu de site de prezentare: www.isamultimedia.ro, sau www.isa.ro).

- Cumparaturi online prin intermediul unui magazin online (exemplu de magazin online: www.isashop.ro, sau www.isamag.ro).

- Marketing online prin newsletter si RSS feed.

- Conferinte si prezentari online pentru clientii firmei.

- Atragerea de publicitate prin crearea de portaluri sau directoare Web, care sunt site-uri Web ce contin link-uri si informatii despre alte site-uri Web.

- Organizarea de concursuri online cu premii.

- Organizarea de sondaje online.

- Diverse afaceri care pot fi derulate online: cursuri online, oferte de stocari de date online (arhive digitale), ziare si reviste online, televiziune online, imobiliare online, etc.


5. Ce tipuri de site-uri Web exista?

Exista foarte multe tipuri de site-uri. Ele difera prin functionalitatea lor. Mai jos sunt cateva exemple:

- Site de prezentare

- Catalog de produse

- Magazin online

- Site social

- Site pentru afaceri imobiliare

- Site pentru companii de turism

- Site-uri pentru cursuri online

- Portofoliu online

- Portal

- Blog


6. La ce se refera SEO, sau optimizarea site-ului?

Odata publicat site-ul, este important ca acesta sa fie gasit de utilizatorii Internetului. Exista aplicatii specializate, denumite motoare de cautare, care permit gasirea informatiilor in cadrul WWW. Optimizarea unui site se refera la aplicarea unor tehnici astfel incat motoarele de cautare sa listeze denumirea site-ului atunci cand utilizatorii Internetului efectueaza o cautare dupa cuvinte cheie care au legatura cu continutul site-ului.


De exemplu, daca un utilizator ar dori sa gaseasca cursuri multimedia despre Flash, atunci ar putea utiliza exact cuvintele respective pentru a cauta oferte pe Web. Motorul de cautare utilizat va afisa o lista foarte lunga, organizata pe mai multe pagini, cu site-uri care ofera asemenea produse. Ideal este ca un site sa fie situat pe prima pagina, cat mai aproape de inceputul listei cu rezultate.


7. Ce este un magazin online?

Un magazin online este un site specializat pentru comercializarea de produse sau servicii online. Magazinele online sunt aplicatii Web care permit administrarea unei baze de date clienti, a unui catalog de produse, a unei baze de date cu tranzactii efectuate, eventual un sistem de acordare reduceri si calcul oferte speciale, si in unele cazuri, facilitati pentru plati online. Exemple de magazine online: www.isashop.ro, www.isamag.ro.


8. La ce se refera PHP, MYSQL, CMS?

PHP este un limbaj de programare gratuit, pentru proiectarea aplicatiilor Web. De exemplu, unele magazine online sunt realizate in PHP. De asemenea, pentru concursuri online, formulare speciale si alte facilitati, este necesara realizarea de aplicatii intr-un limbaj specializat cum ar fi PHP.


MYSQL este un motor pentru baze de date gratuit, utilizat in cadrul aplicatiilor online. De exemplu, magazinele online isi pot  mentine datele despre clienti, sau tranzactii, sau produse, in baze de date MYSQL.


CMS este prescurtarea de la “Content Management System”, adica “Sistem pentru administrarea continutului”. Ulterior publicarii unui site Web, este necesar ca acesta sa poata fi modificat de catre detinatorul legal, fara a apela din nou la proiectantul Web. Aici intervine aplicatia CMS: permite editarea paginilor Web publicate in vederea actualizarii de informatii.


9. Ce este un newsletter?

Un newsletter este de fapt un mesaj electronic (e-mail) trimis catre grupuri de destinatari care s-au abonat anterior la newsletter.


Un newsletter este trimis catre abonati in vederea informarii lor despre oferte, noutari, reduceri, aparitii de produse noi, etc.


In general, site-urile Web au o functie de abonare si dezabonare de la newsletter, utilizata pentru a colecta adresele de e-mail.


10. Ce este RSS?

Functia de RSS feed este similara cu un newsletter. Cei care acceseaza un anumit site pot opta pentru a se abona la un RSS feed.


In cazul unui newsletter, un redactor uman concepe si trimite mesajul electronic. Insa in cazul unui RSS feed, in momentul in care anumite informatii sunt modificate in cadrul site-ului, abonatii sunt imediat instiintati printr-un mesaj electronic automat.


11. Ce este un blog?

Denumirea provine de la comasarea termenilor “web logger”. Un blog este un jurnal online, de obicei conceput si actualizat de catre persoane fizice sau juridice pentru a partaja experiente inedite, hobby-uri, lucrari, impresii, idei si pareri. Exista multe firme care au zona special alocata pe site pentru blog, unde clientii sau angajatii firmei isi pot exprima impresiile, sau unde pot fi publicate recenzii despre produsele oferite.


12. Ce este un certificat SSL?

Un certificat SSL se utilizeaza pentru a asigura securitatea si confidentialitate datelor transmise intre client si server. In principal se foloseste in magazinele online, pentru ca datele clientului care pot include informatii confidentiale (despre cardul de credit sau debit, de exemplu) sa nu fie vizualizate de persoane neautorizate. In cazul in care un site, sau o pagina a site-ului detine protectie prin SSL, protocolul de acces va fi https (in loc de http).


13. Ce este un banner Flash?

Un banner Flash este un fisier animat, in format SWF, care a fost inserat in cadrul unei pagini din site-ul Web. Avantajul unei animatii Flash (spre deosebire de o animatie GIF) este ca de fapt fisierul SWF poate fi o aplicatie interactiva; utilizatorul poate efectua clic pe link-uri, sau pe anumite zone din animatia Flash.


Animatiile Flash sunt impresionante si pot oferi site-ului Web un aspect mai atragator. Insa exista 2 dezavantaje:

- fisierele SWF pot incetini viteza de incarcare a paginii Web in browserul clientului; daca respectivul client are o legatura lenta la Internet, ar putea renunta la mai viziona pagina Web in cazul in care trebuie sa astepte prea mult la incarcarea graficii;

- fisierele SWF nu sunt luate in consideratie de motoarele de cautare; deci orice fel de informatii si link-uri din cadrul animatiilor Flash sunt ignorate in totalitate; de aceea, nu este o ideea foarte buna ca un site de prezentare sa fie realizat integral in Flash.


14. Ce este o platforma de e-learning?

E-learning se refera la procesul de invatare utilizand mijloacele de redare puse la dispozitie de un calculator si reteaua la care este conectat. CBT, WBT, IBT, m-learning – toti acesti termeni se refera de fapt modalitatea prin care este implementat procesul de e-learning.


Pentru cei interesati sunt disponibile foarte multe platforme de e-learning de tip Open Source, care ofera o gama aproape completa de facilitati. Iata cateva exemple mai cunoscute (sunt listate in ordine alfabetica): ATutor, Chamilo, Claroline, Dokeos, eFront, Ilias, Moodle, Sakai.


Pentru mai multe informatii referitoare la e-learning vizitati blogul nostru “Fitness pentru minte” si consultati articolele din categoria e-learning. In acest moment aveti la dispozitie urmatoarele articole, in ordine cronologica inversa (vor fi adaugate mai multe pe viitor):


Atutor - training la un clic distanta | Cum evaluam platformele de e-learning?

De ce e-learning? | Despre e-learning


Pentru a va face o idee despre functionalitatea unor platforme de e-learning, va punem la dispozitie doua URL-uri unde gasiti platforme demo:


Platforma demo bazata pe Atutor ...

Platforma demo bazata pe efront ...


Ambele platforme demo au cursuri si lectii demo. Va puteti crea un cont nou, sau puteti utilzia contul generic cu urmatoarele date de login:

Utilizator = test

Parola = test_123


Mentionam ca datele de test introduse de vizitatori vor fi sterse zilnic.


Inapoi la pagina cu servicii Web design